Ruang tamu dapur dengan perapian: bagaimana untuk melengkapkan ruang dengan betul (24 foto)

Keputusan untuk menggabungkan ruang tamu dengan dapur sangat berfaedah dari segi menyelamatkan ruang tamu dan pada masa yang sama berani: anda perlu bekerja keras untuk membuat reka bentuk dapur sepenuhnya selaras dengan bahagian dalam ruang tamu. Bagaimana untuk memilih dan memasukkan unsur reka bentuk dalaman seperti itu dengan betul, sebagai perapian?

Ruang tamu dapur dengan tempat perapian bio
Ruang tamu dapur dengan perapian di sebuah rumah persendirian

Sebelum meneruskan secara langsung ke projek-projek untuk reka bentuk gaya dapur ruang tamu dengan perapian, anda perlu membuat keputusan mengenai model perapian. Di sini terdapat beberapa nuansa yang disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

 • ciri dan konfigurasi perumahan;
 • kawasan bilik;
 • kejuruteraan keselamatan.

Iaitu, tidak kira betapa kuat keinginan anda untuk memasang perapian pembakaran kayu klasik di dapur, ia tidak akan direalisasikan sehubungan dengan keperluan keselamatan kebakaran. Jadi, bagaimana untuk memilih model perapian yang ideal?

Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya klasik
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya Art Deco

Jenis utama perapian

Terdapat empat jenis asas pembinaan:

 • Perapian kayu bakar klasik (di sini anda juga boleh memasukkan kompor dapur).
 • Gas itu.
 • Elektrik.
 • Hiasan.
Ruang tamu dapur dengan perapian di dalam rumah
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya eklektik

Reka bentuk klasik perapian hari ini adalah salah satu yang paling popular. Dia menipu api hidup sebenar, bunyi balak yang rosak dan mewujudkan suasana yang luar biasa. Ketenaran khas selama bertahun-tahun telah menggunakan dapur perapian. Walaupun terdapat banyak pilihan relau besi tuang padat, ramai yang memimpikan struktur batu bata "otentik", yang mungkin bukan hanya memanaskan badan, tetapi juga untuk menyediakan makanan. Tetapi, malangnya, jenis perapian ini hanya mampu pemilik rumah negara.

Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya eko
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya berteknologi tinggi

Penduduk pangsapuri bandar boleh memasang perapian gas sebagai alternatif kepada perapian ini. Dalam model ini, api akan sama seperti dalam perdiangan klasik, tetapi tiada kayu bakar diperlukan. Pilihan ini sesuai untuk ruang makan yang digabungkan dengan ruang tamu, serta untuk pangsapuri kecil. Di samping itu, tiada permit khas diperlukan untuk memasang perapian gas.

Untuk apartmen satu bilik penyelesaian yang terbaik akan menjadi perapian elektrik. Reka bentuk ini mesra alam, selamat dan mudah digunakan. Daripada kelebihannya juga kekurangan cerobong asap dan kebenaran khas.

Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya negara
Ruang tamu dapur dengan perapian di apartmen
Ruang tamu dapur dengan tempat perapian di pedalaman
Ruang tamu dapur dengan perapian stuko

Perapian hiasan kurang praktikal dari segi pemanasan perumahan, tetapi mudah dalam keadaan meter persegi terhad. Mereka sesuai untuk studio dapur. Model mereka sangat berbeza sehingga menjadikannya hampir sejagat.

Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya minimalis
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya Art Nouveau
Ruang tamu dapur kecil dengan tempat perapian

Lokasi perapian perapian

Penempatan perapian bergantung pada detik-detik seperti saiz bilik, lokasi tingkap, pintu, perabot, dan sebagainya, jadi terlebih dahulu kami mengesyorkan anda membaca peraturan pemasangan:

 • Perapian pembakaran kayu klasik perlu diletakkan supaya cerobong itu lurus dan terbuka ke arah rabung bumbung;
 • Apabila memilih lokasi, seseorang harus mengambil kira arah aliran udara (kedudukan perapian dalam draf yang mencipta risiko "asap"),
 • Kedudukan terbaik untuk dapur perapian adalah dinding yang berserenjang dengan tingkap;
 • Perabot berhampiran ruang perapian adalah lebih baik dari segi keselesaan dan kesenangan, dengan itu menganjurkan sudut yang lain.
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya neoklasik
Ruang tamu dapur dengan tempat perapian di rumah
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya Provence

Bagaimanakah, bagaimanakah perapian itu dapat ditanam di pedalaman dapur, digabungkan dengan ruang tamu?

 • Susunan pulau adalah struktur berasingan. Ia terutamanya dipasang di pusat tempat tinggal, oleh itu secara simbolis membahagikan ruang dapur dan ruang tamu menjadi dua kawasan. Ini adalah pilihan yang agak praktikal dari segi pemanasan bilik.
 • Dinding / dinding pemasangan. Dalam kes ini, perapian dipasang pada dinding luaran atau dalaman. Anda boleh memasang model gas dan elektrik, bergantung pada gaya dan juga pada ketinggian mana-mana.
 • Perapian luar. Kedudukan ini akan memastikan bahawa mana-mana dapur dengan perapian adalah status "pusat lokasi". Oleh itu, anda boleh memasuki perapian elektrik, gas atau perapian kayu klasik.
Ruang tamu dapur dengan tempat perapian di pedalaman Provence
Ruang tamu dapur dengan tempat perapian di pedalaman kediaman persendirian
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya desa

Reka bentuk bilik dapur dengan perapian: petua untuk menghias

Selepas model dan tempat perdiangan masa depan dipilih, adalah perlu untuk menjaga penyelesaian gaya. Peraturan utama apabila menyusun perapian ke dalam pedalaman (seperti, memang, unsur lain) adalah keharmonian. Ia perlu reka bentuk sepenuhnya bergema dengan reka bentuk dapur-ruang tamu. Hanya dalam kes ini akan kombinasi yang ideal.

Ruang tamu dapur dengan perapian dalam gaya moden
Ruang tamu dapur dengan perapian dalam warna-warna terang

Terdapat banyak gaya dalaman yang berbeza yang perlu anda gunakan ketika memilih reka bentuk perapian.

 • Klasik. Gaya klasik sentiasa fesyen: ketat, mulia, tenang, universal dalam jenisnya. Dalam kes ini, kawasan perapian itu harus berhati-hati, dihalang, dilaksanakan dalam palet warna neutral. Dihormati untuk melihat penamat kayu atau batu. Hiasan besar atau stucco, sebaliknya, akan menimbang keseluruhan gambar.
 • Gaya negara adalah asing untuk keanggunan, jadi perapian boleh diberi garis kasar. Tidak buruk akan kelihatan besar, struktur besar yang menumpukan kepada diri mereka sendiri. Dinding di atas perapian boleh dihiasi dengan perhiasan besi tempa hiasan.
 • Kemodenan dicirikan oleh laconism dan gloss, jadi bentuk perapian boleh menjadi klasik dan pelik. Gaya moden boleh diterangkan dengan perkataan "original", yang bermaksud ia boleh memasukkan semua yang paling luar biasa.
 • Bagi pedalaman dalam gaya minimalis dan berteknologi tinggi, model logam atau reka bentuk dari kaca tahan panas sesuai. Perapian luaran perapian sepatutnya minimum, berbeza bentuk yang ringkas dan ringkas.
 • Dengan ketiadaan gaya yang jelas, adalah wajar untuk mengekalkan gaya klasik sejagat.

Jadi, secara umum, kita telah menggariskan perkara utama yang perlu dibimbing apabila memilih model perapian tertentu untuk ruang tamu dapur. Antara pelbagai struktur, walaupun di bawah sekatan tertentu, hampir semua orang dapat mencari sesuatu yang sesuai untuk diri mereka sendiri. Di selebihnya - ikuti citarasa, keutamaan dan fantasi anda.

Ruang tamu dapur dengan tempat perapian di rumah negara
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 31 = 32

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: