Perapian di pedalaman (26 foto): reka bentuk moden ruang tamu yang selesa, bilik tidur, dapur atau dewan

Perapian di pedalaman sebuah rumah atau apartmen bukanlah satu cara pemanasan, tetapi juga sebagai simbol kehangatan, mereka memberikan kedamaian dan ketenangan, menyatukan seluruh keluarga. Salah satu bentuknya mampu memperbaiki reka bentuk bilik, oleh itu ia sering bukan portal batu bata yang sebenarnya dengan cerobong, tetapi tiruan perapian di pedalaman. Hal ini terutama berlaku di sebuah pangsapuri bandar dimana tidak mustahil untuk membina perapian klasik yang terbuat dari bata. Di samping itu, untuk pengeluaran asap, perapian pembakaran kayu akan memerlukan cerobong, yang tidak dapat diterima dalam keadaan bandar. Perapian bata sedemikian dalam gaya klasik sesuai untuk rumah negara swasta.

Lampu perapian elektrik terbina dalam di ruang tamu

Untuk sebuah pangsapuri bandar, anda perlu mempertimbangkan jenis lain pendiangan: elektrik, hiasan dinding, besi tuang, perapian palsu dan lain-lain.

Pemilihan cerobong

Di dalam kotej musim panas jenis desa moden dan di pangsapuri bandar, perapian paling sering didirikan dengan tujuan hiasan, seperti merenung api menyedarkan kesan "psikoterapi" yang menenangkan. Itulah sebabnya anda perlu tahu kriteria asas untuk memilih perapian. Apakah kaedah memasang perapian yang ada? Apakah bahan api yang disediakan bahan api ini? Apakah jenis hiasan dan hiasan perapian yang digunakan untuk dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu? Dalam gaya klasik atau berteknologi tinggi untuk menghias perapian? Bagaimana untuk menghiasi portal terbina dalam di dinding? Penamat dan warna perapian juga diambil kira di sini.

Apabila memilih perapian untuk sebuah rumah negara atau sebuah apartmen kecil, dibuat dalam gaya klasik atau berteknologi tinggi, adalah penting untuk mempertimbangkan keperluan yang dikenakan ke atasnya:

 1. Sekiranya pendiang api besi memberikan keselesaan rumah negara swasta, menghias bahagian dalam dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu, menjadi sumber pemanasan pada masa yang sama?
 2. sama ada perapian itu akan didirikan pada masa pembinaan rumah negara swasta atau perapian hiasan konvensional di pedalaman balai, bilik tidur, dapur atau ruang tamu;
 3. keadaan keselamatan kebakaran rumah persendirian, jenis bahan api yang digunakan, warna, keusahawanan kerja, keupayaan untuk membeli bahan, dan sebagainya.
Perapian kecil dalam gaya berteknologi tinggi
Perapian moden yang indah di pedalaman minimalis
Perapian elektrik di pedalaman klasik
Perapian yang bergaya di latar belakang bata berwarna putih
Perapian beige dalam reka bentuk bilik yang berbeza
Perapian terbina dalam dalaman retro

Jenis perapian

Terdapat pelbagai jenis perapian: besi tuang, elektrik, dinding, oven bata dan juga portal TV. Mereka boleh mempunyai warna yang berbeza: merah atau putih, bergantung kepada gaya dan gaya apa yang digunakan. Perapian boleh dihias dengan reka bentuk berteknologi tinggi, klasik atau moden.

 1. Perapian dengan jenis bahan api boleh menjadi elektrik, kayu, gas dan bio-fireplaces. Perapian kayu menyediakan api "hidup" dengan retak ciri. Biofireplaces dan peranti elektrik tidak memerlukan "pemasangan" khas, mendapatkan apa-apa permit. Walau bagaimanapun, kos bioethanol dan elektrik agak tinggi. Sebuah perapian kayu atau gas akan melihat rumah kayu atau batu bata yang terbaik. Ini adalah jenis tradisional perapian, yang menyediakan pelepasan haba akibat pembakaran bahan api. Di samping itu, ketuhar seperti ini membolehkan anda menikmati permainan api ini, dan juga akan membolehkan memasak makanan api. Walau bagaimanapun, perapian pembakaran kayu memerlukan cerobong dan kebuk pembakaran. Walau bagaimanapun, untuk sebuah apartmen seperti dapur tidak praktikal, kerana ia memerlukan ruang yang sesuai dan permit yang sepatutnya.
 2. Perapian dengan jenis reka bentuk boleh menjadi dinding, dinding, pulau dan terbina dalam. Perapian terbina dalam mempunyai cerobong dan relau dalam pelbagai dinding, yang memerlukan pendirian mereka semasa fasa pembinaan. Model dinding adalah mudah untuk dinding. Ketuhar pulau ini terletak terus di tengah-tengah dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu. Sebuah perapian sudut yang diperbuat daripada batu bata terletak di sudut bilik. Model dinding sering merupakan pilihan buatan, iaitu, mereka hanya meniru relau.
 3. Pendiangan boleh dibuat daripada bahan yang berbeza. Ia boleh menjadi struktur besi atau keluli, portal yang diperbuat daripada bata atau batu, varian dinding dekoratif dari kotak, plasterboard atau kertas biasa.
Perapian elektrik di dinding di ruang tamu

Perapian terbina dalam yang indah di ruang tamu yang cerah
Perapian terbina dalam pada dinding berkebun bunga
Perapian terbina dalam elektrik lama
Perapian di sebu ah rumah negara, dibingkai dengan batu
Perapian di pedalaman dalam gaya Neoclassicism
Sebuah perapian kecil di bingkai kayu di ruang tamu
Perapian di pedalaman ruang tamu dalam gaya eko

Perapian sudut

Perapian sudut paling sering dijumpai di sebuah bilik kecil. Kompor sedemikian sangat sesuai dengan bahagian dalam dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu. Perapian sudut di dalam bilik kecil adalah penyelesaian yang paling berfungsi, kerana ia membolehkan anda membagi ruangan ke dalam zon yang berbeza. Untuk melakukan ini, struktur asimetri yang paling sering digunakan adalah batu bata, bentuknya yang direntang di sepanjang satu dinding atau sedekat mungkin ke segi empat tepat. Ketuhar ini mempunyai gaya dan reka bentuk yang elegan, serta fungsi yang meningkat.

Perapian sudut membolehkan anda membina cerobong di salah satu dinding bersebelahan. Perapian sudut boleh dibuat dari bahan tradisional, contohnya, dari bata atau hiasan. Walau bagaimanapun, dalam kes terakhir, perapian palsu dihasilkan di kawasan pedalaman, yang tidak lagi boleh dipanaskan. Sebuah perapian sudut buatan dalam kes ini hanya boleh mensimulasikan kebakaran dengan bantuan beberapa peranti.

Secara umum, perapian sudut di pedalaman dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu mempunyai kelebihan berikut:

 1. Pemandangan api yang mengagumkan dari mana-mana ruang dewan, bilik tidur, dapur atau ruang tamu;
 2. keupayaan untuk berkumpul dengan perapian dengan keluarga atau syarikat besar.
 3. reka bentuk yang mudah yang membolehkan anda membuat reka bentuk yang indah dan sesuai dengan perapian putih yang selesa dalam mana-mana gaya bilik: berteknologi tinggi, klasik atau sebaliknya. Warna dan reka bentuk perapian boleh menjadi apa-apa, semuanya bergantung kepada gaya dan rasa anda.
Corner terbina dalam perapian di ruang tamu yang cerah
Perapian sudut dalam bingkai kayu
Perapian sudut di hiasan batu di rumah negara
Perapian pusingan penjuru

Pendiangan di pedalaman

Di bahagian dalam bilik boleh digunakan reka bentuk dan gaya yang berbeza: hi-tech, klasik atau sebaliknya. Oleh itu, sangat penting bahawa perapian itu sesuai dengan reka bentuk dan gaya bilik sedia ada, terutamanya jika ia tidak menonjol. Dalam gaya berteknologi tinggi untuk menjimatkan ruang dan mengekalkan reka bentuk perapian di bahagian dalam apartmen boleh digabungkan dengan objek yang berbeza dan elemen hiasan. Sebagai contoh, di atasnya anda boleh meletakkan TV, menggantung gambar atau meletakkan foto. Terutamanya berkesan akan menonton TV. TV dan perapian adalah barangan yang menarik perhatian sepanjang hari.

Tidak perlu meletakkan perapian putih atau merah di bawah TV. Hiasan dalaman boleh mengambil pilihan berikut:

 1. perapian diletakkan secara tegak ke sofa, dan set TV bertentangan dengannya;
 2. Sofa dan kerusi berlengan diletakkan di sekeliling perapian, dan TV supaya anda boleh memilih apa yang hendak diberikan. Anda boleh mempertimbangkan pilihan lain supaya TV tidak mengambil perhatian dari perapian.

Hiasan dalaman perlu dilakukan supaya warna dan reka bentuk perapian digabungkan dengan gaya yang dipilih. Warna mereka harus selaras dengan dinding. Dalam kes ini, warna, seperti penamat, boleh jadi apa-apa. Pendiangan dinding yang dipasang juga harus memenuhi gaya umum bilik.

Sebagai contoh, perapian dinding di ruang tamu klasik dihiasi dengan kayu berkualiti, marmar atau bahan penamat tahan panas. Unsur wajib ialah rak marmar atau kayu, di mana patung-patung dan candelier dipasang.

Perapian yang bergaya dalam gaya klasik
Perapian elektrik elektrik dalam bingkai kayu dalam gaya eko
Perapian panjang di dinding
Perapian hiasan terbina dalam di lounge
Perapian asal dalam ceruk bata
Perapian terbina dalam mendatar di ruang tamu hitam dan putih
Sebuah perapian kecil dalam bidang hiasan
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

13 + = 22

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: