Sofa bulat – model berfungsi untuk bilik tidur, dapur dan ruang tamu (22 foto)

Sofa bulat memecahkan semua stereotaip tentang pedalaman klasik dan mampu mengubah rupa ruang tamu atau bilik tidur di luar pengiktirafan. Bentuk sofa yang tidak standard menentukan peraturan tertentu apabila memilihnya. Perabot yang luar biasa boleh membuat bilik itu eksklusif, tetapi juga dengan mudah membuat bahagian dalaman yang tidak enak, jika susun atur dan reka bentuk tidak difikirkan terlebih dahulu.

Ciri-ciri pilihan

Untuk memilih model pekeliling sofa dengan betul, anda mesti menentukan dimensinya terlebih dahulu. Sofa pusingan untuk ruang tamu dan bilik tidur adalah besar dan padat. Yang terakhir ini tidak dapat memegang lebih dari dua orang dalam keadaan yang dilipat, dan dalam keadaan terungkap mereka mempunyai tempat tidur dengan diameter 2 m. Tempat tidur model-model besar biasanya bervariasi dalam jarak 2.0 m - 2.5 m.

Jamuan bulat

Beige round sofa

Pakar mengatakan bahawa untuk sofa yang besar dengan keluasan memerlukan sekurang-kurangnya 25 m², untuk bilik sofa bersaiz kecil hendaklah sekurang-kurangnya 20 m². Jika sofa adalah bentuk bulat dimasukkan ke dalam sebuah bilik kecil, bilik akan kelihatan berantakan. Atas sebab yang sama, model bulat perlu dipilih dengan teliti perabot yang lain. Perabot perlu menjadi sedikit dan kelihatan seperti ia harus mudah, jika hanya ia tidak perlu untuk mendaftarkan bilik dalam barok atau seni deco.

Sofa pusingan putih

Sofa pusingan hitam

Sofa bulat adalah unsur utama dalam hiasan dalaman dan tidak diletakkan dekat dengan dinding. Kesimpulannya adalah logik bahawa model ini tidak bertujuan untuk pangsapuri kecil zaman Soviet, kecuali mereka telah menjalani pembangunan semula yang utama. Tetapi untuk kotej negara dan pangsapuri moden, model sofa bulat boleh menjadi pilihan yang ideal.

Sofa bulat di pedalaman rumah

Ciri-ciri fungsional dan kaedah transformasi

Kedua-dua sofa kecil yang besar dan bulat dihasilkan dengan mengubah tempat tidur. Model bulat berbeza dalam reka bentuk mereka dan adalah:

 • modular;
 • monolitik;
 • transformer.

Sofa modular lebih berfungsi, mereka terdiri daripada blok gelongsor. Bahagian mudah alih pada siang hari diletakkan di dalam bilik sebagai tempat duduk tambahan dan meja kopi. Model sedemikian tidak mempunyai katil rata dan tidak selesa untuk kegunaan malam yang tetap. Sofa modular akan menjadi pilihan terbaik untuk ruang tamu kecil, apabila katil digunakan dalam format tunggal untuk tetamu malam.

Sofa bulat monolitik mempunyai bahagian utama yang tetap, jadi ia kelihatan lebih dihormati, tetapi memakan kawasan yang besar. Model ini tidak boleh diletakkan di bilik tidur standard atau ruang tamu kecil. Tetapi katil mempunyai permukaan rata berbanding dengan sofa modular dan model-transformer.

Sofa tingkap bay pusingan

Sofa pusingan di ruang tamu

Transformer sofa bulat akan sesuai dengan bilik tidur yang luas. Sleeper tidak selesa seperti dalam model monolitik, tetapi ia lebih berjaya daripada sofa komposit modular. Di antara mereka sendiri, transformer berbeza dalam reka bentuk mekanisme, yang boleh:

 • boleh ditarik balik;
 • lipat;
 • setengah hati.

Katil sofa bulat dengan mekanisme roll-out - versi pengubah yang paling popular. Asas sofa gulung keluar dari bawah bahagian pegun tempat duduk. Menghidupkan tidur berlaku dengan cepat dan tanpa usaha fizikal. Model dengan reka bentuk ini sesuai untuk bilik tidur kanak-kanak dan orang dewasa, ruang tamu.

Sofa kulit pusingan

Katil sofa bulat dengan mekanisme lipatan selesa, tidur yang rata, sendi-sendi tidak dapat dirasakan. Transformasi berlaku dengan bantuan bahagian belakang lipat dan bahagian sisi perjalanan. Transformer lipat sesuai untuk ruang tamu dan bilik tidur. Perlu diingat bahawa dengan mekanisme lipatan kanak-kanak itu lebih sukar untuk ditangani daripada struktur yang dapat dikeluarkan. Lebih tahan lama adalah sofa bulat lipat di bingkai logam. Model dengan pangkalan kayu memakai lebih cepat dan pecah.

Kerusi pusingan

Sofa bulat dalam gaya minimalis

Katil sofa bulat dengan mekanisme separuh merujuk kepada model modular. Bahagian separuh sofa disambungkan bersama, membentuk tidur. Half-transformers jarang digunakan untuk tidur, hanya untuk tetamu, dan mereka dilengkapi dengan ruang tamu.

Sofa modular pusingan

Sofa bulat dalam gaya neoklasik

Pengisi dan upholsteri

Kualiti tidur memberi kesan bukan sahaja cara transformasi sofa pekeliling, memberi perhatian perlu berada di bahagian lembut model pengisi memilih. Tempat duduk mana-mana sofa dibuat sama ada pada blok spring atau dipenuhi dengan busa poliuretana (buih poliuretana). Walau bagaimanapun, pengeluar yang tidak bertanggungjawab kadang-kadang menggunakan industri perabot sisa sebagai pengisi, tetapi sebagai sofa pusingan ialah premium kelas, dan tidak boleh murah, pada dasarnya, untuk mempertimbangkan apa-apa pilihan tidak akan.

Sofa rotan pusingan

Jika kita membandingkan pengisi FPU dan blok musim bunga, busa poliuretana jauh lebih rendah. Tempat tidur di mata air menyesuaikan dengan baik dengan kontur badan, dengan cepat mengembalikan bentuk, tahan lama, tetapi ini berlaku jika tempat duduk dibuat dalam sistem mata air bebas. Jika satu musim bunga keluar dari operasi, pada kemunculan sofa dan keselesaan tidur ini tidak dapat dilihat dengan cara apapun. Sekiranya pengeluar telah memilih teknologi yang lebih murah dan tempat duduknya adalah satu unit dengan mata air
yang saling berkait, kegagalan satu musim bunga akan menyebabkan kendur bahagian lembut, mencicit apabila ditekan, tidak selesa dalam mimpi. Dalam kes ini, pengisi buih akan menjadi pilihan terbaik.

Sofa separa bulat

Sofa pusingan di lorong

Untuk pengeluar upholsteri sofa pusingan menggunakan tekstil kulit atau perabot:

 • Permaidani upholsteri.
 • Bahan Jacquard.
 • Kuda - sejenis velor perabot.

Sofa kulit bulat adalah mahal, tetapi menarik untuk dihormati pada pandangan pertama. Sedikit lebih murah adalah katil sofa bulat dengan upholsteri yang diperbuat daripada kulit buatan dan bahan baru - eko-kulit. Kulit buatan untuk ketahanan tidak lebih rendah daripada rakan sejagatnya. Eco-kulit lebih lembut pada sentuhan, tetapi kurang tahan terhadap ubah bentuk. Sekiranya rumah itu didiami oleh haiwan, eko-kulit adalah lebih baik untuk tidak memilih. Pilihan praktikal dalam kes ini akan menjadi model dengan pelapis tapestry atau jacquard. Di samping itu, tekstil merujuk kepada bahan bernafas, dan jika anda bercadang untuk menggunakan sofa sebagai katil, lebih baik memilihnya.

Sofa taman pusingan

Sofa biru pusingan

Sofa bulat di pedalaman

Katil sofa bulat mempunyai kekurangan:

 • mengambil banyak ruang berguna;
 • di bawahnya adalah sukar untuk memilih perabot siap di kedai;
 • Bentuk yang tidak standard bermaksud membuat aksesori katil khusus.

Walaupun kelemahan, sofa pusingan semakin banyak permintaan, dan pereka menawarkan pengguna lebih banyak dan lebih banyak model baru dan asli. Di pangsapuri moden dan bangunan persendirian, sofa pusingan telah digunakan di bilik tidur kanak-kanak dan tetamu, ruang tamu, dewan, ruang makan dan dapur.

Sofa pusingan mempunyai kelebihan berbanding sofa tradisional. Anda boleh meletakkannya di mana-mana bahagian bilik, setelah meninggalkan tempat rehat di wasiat. Model bulat kelihatan hebat di tengah atau diletakkan di sudut. Oleh kerana sofa bulat tidak terletak berdekatan dengan dinding, ruang di belakangnya dihiasi dengan lampu lantai elegan dan pasu luar. Reka bentuk tambahan tidak boleh mengurangkan butiran dalaman utama - sofa bulat, jadi semua aksesori dan perabot yang lain harus warna lembut dan garisan laconic.

Sofa kain pusingan

Pusingan pengubah sofa

Pemilik kotej negara boleh menunjukkan imaginasi dan menghias dengan sofa dalam bentuk tingkap arc bay dan facades polyhedral. Di bangunan dengan fasad bulat, pemasangan sofa arcuate akan menjimatkan ruang dan akan membolehkan sejumlah besar tetamu berkumpul di satu tempat. Terutamanya popular adalah sofa sudut pusingan untuk dapur dan ruang makan dengan tingkap façade yang tidak standard atau di dalam bilik. Dalam kes ini, sofa pusingan tidak membawa fungsi katil, tetapi perabot terbina dalam untuk tetingkap bay hanya dibuat untuk pesanan.

Sofa roda pusingan

Sofa bulat di rumah negara

Sofa bulat di dapur pangsapuri moden perlu mempunyai dimensi keseluruhan yang lebih padat. Pereka bentuk menawarkan model dengan punggung rectilinear tradisional ke sudut, hanya meninggalkan bahagian lembut pusingan tempat duduk. Sofa ini pada masa yang sama menjimatkan ruang dan memberi ruang pada pandangan asal. Ia mudah untuk meletakkan sudut dan sofa modular dengan mekanisme berputar. Model sedemikian diubah menjadi bentuk yang dikehendaki, bergantung kepada keadaan. Di dapur, bahan-bahan haus lebih cepat dan kotor, jadi praktikal untuk dapur mempunyai kulit semula jadi atau buatan sebagai bahan pelapis.

Sofa hijau pusingan

Sudut lembut radius, iaitu pakar perabot yang dipanggil, sofa bentuk bulat dan melengkung, memungkinkan untuk membuat bahagian dalaman yang tidak standard dan menunjukkan keperibadian dalam reka bentuk kediaman mereka sendiri.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 75 = 77

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: